Ordliste for lydafkodningsformat

Dette er en ordliste over de tekniske termer i forbindelse med lydafkodningsformat, der bruges i denne vejledning.

Dolby Atmos

Dolby Atmos blev først introduceret i biografen og bringer en revolutionerende følelse af dimensioner og fordybelse til hjemmebiografens oplevelse. Dolby Atmos er et fleksibelt og skalerbart objektbaseret format, der gengiver lyd som uafhængige lyde (eller objekter), som kan placeres præcist og bevæge sig dynamisk i hele det tredimensionelle lytterum under afspilning. En vigtig ingrediens i Dolby Atmos er indførelsen af et højdeplan af lyd over lytteren.

Dolby Atmos Stream

Dolby Atmos indhold vil blive leveret til din Dolby Atmos aktiverede AV modtager via Dolby Digital Plus eller Dolby TrueHD på Blu-ray Disc, downloadbare filer og streaming media. En Dolby Atmos stream indeholder specielle metadata, der beskriver placeringen af lyde i rummet. Denne lyddata afkodes af en Dolby Atmos AV-modtager og skaleres for optimal afspilning via hjemmebiografens højttalersystemer af enhver størrelse og konfiguration.

Dolby Digital

Dolby Digital er et komprimeret digitalt lydformat udviklet af Dolby Laboratories, Inc., der understøtter 5.1-kanals lyd. Denne teknologi bruges til lyd på de fleste DVD-diske.

Dolby Digital Plus

Dolby Digital Plus er et komprimeret digitalt lydformat udviklet af Dolby Laboratories, Inc., der understøtter 7.1-kanals lyd. Dolby Digital Plus forbliver fuldt kompatibel med de eksisterende multikanals lydsystemer, der understøtter Dolby Digital. Denne teknologi bruges til lyd streaming-tjenester på internettet og lyd på BD (Blu-ray Disc).

Dolby Enabled højttaler

Produkter, der benytter Dolby-højttalerteknologi er et praktisk alternativ til højttalere indbygget i loftet, idet loftet over dig bruges som reflekterende overflade til gengivelse af lyd i højdeplanet over lytteren. Dolby Enabbled højttalger har en unik opadvendt driver og speciel signalbehandling, der kan indbygges i en almindelig højttaler eller et frittstående højttalermodul, hvilket minimerer det generelle højttalersystemets fodaftryk, samtidig med at det giver en fordybende lytteoplevelse under Dolby Atmos og Dolby surround-afspilning.

Dolby Surround

Dolby surround er den næste generation af surround teknologi, der intelligent mixer stereo; 5.1 og 7.1 indhold til afspilning gennem dit surround højttalersystem. Dolby surround er kompatibel med traditionelle højttaler layouter samt Dolby Atmos-afspilningssystemer, der anvender højttalere i loftet eller produkter med Dolby-højttalerteknologi.

Dolby TrueHD

Dolby TrueHD er et avanceret, tabløst lydformat udviklet af Dolby Laboratories, Inc. for at tilbyde en high-definition hjemmebiografoplevelse med studiomesterens kvalitet. Dolby TrueHD kan bære op til otte kanaler med 96 kHz/24-bit audio (op til seks kanaler med 192 kHz/24-bit audio) samtidigt. Denne teknologi bruges til lyd på BD (Blu-ray Disc).

DTS 96/24

DTS 96/24 er et komprimeret digitalt lydformat, der understøtter 5,1-kanal og 96 kHz/24-bit audio. Dette format forbliver fuldt kompatibelt med de eksisterende flerkanals lydsystemer, der understøtter DTS Digital Surround. Denne teknologi bruges til musik-dvd etc.

DTS Dialog Control

DTS Dialog giver dig mulighed for at styrke dialogen. Dette kan være anvendeligt i støjende miljøer, og kan bidrage til at gøre dialogen mere forståelig. Personer med nedsat hørelse kan også drage fordel. Bemærk, at indholdsskaberen kan deaktivere brugen af denne funktion i blandingen, så DTS Dialog Control muligvis ikke altid er tilgængelig. Bemærk, at opdateringer til din AVR kan tilføje mere funktionalitet til DTS Dialog Control eller øge rækkevidden af funktionen.

DTS Digital Surround

DTS Digital Surround er et komprimeret digitalt lydformat udviklet af DTS, Inc., der understøtter 5.1-kanals lyd. Denne teknologi bruges til lyd på de fleste DVD-diske.

DTS-ES

DTS-ES giver total 6.1-kanals lyd fra 5.1-kanals kilder, der optages med DTS-ES. Denne dekoder tilføjer en surround back lyd til den originale 5.1-kanals lyd. I DTS-ES Matrix 6.1-format optages en surround back lyd i surround kanalerne, og i DTS-ES Diskrete 6.1-format optages en diskret surround back kanal.

DTS Express

DTS Express er et komprimeret digitalt lydformat, der understøtter 5.1-kanals lyd og muliggør en højere kompressionshastighed end DTS Digital Surround-formatet udviklet af DTS, Inc. Denne teknologi er udviklet til lyd streaming-tjenester på internettet og sekundær lyd på BD (Blu-ray Disc).

DTS-HD High Resolution Audio

DTS-HD High Resolution Audio er et komprimeret digitalt lydformat udviklet af DTS, Inc., der understøtter 7.1-kanal og 96 kHz/24-bit lyd. DTS-HD High Resolution Audio forbliver fuldt kompatibel med de eksisterende flerkanals lydsystemer, der understøtter DTS Digital Surround. Denne teknologi bruges til lyd på de fleste BD (Blu-ray Disc).

DTS-HD Master Audio

DTS-HD Master Audio er et avanceret, lossløst lydformat, der er udviklet til at tilbyde en high definition hjemmebiografoplevelse med studiokvalitet af DTS, Inc. DTS-HD Master Audio kan bære op til otte kanaler med 96 kHz/24-bit lyd (op til seks kanaler med 192 kHz/24-bit lyd) samtidigt. Denne teknologi bruges til lyd på BD (Blu-ray Disc).

DTS Neo: 6

DTS Neo: 6 muliggør 6-kanals afspilning fra 2-kanals kilder. Der er to tilstande til rådighed: "Music mode" til musikkilder og "Cinema mode" til filmkilder. Denne teknologi giver diskrete fuld båndbredde matrix-kanaler med surroundlyd.

DTS:X

DTS: X er den næste generation af objektbaseret, multidimensionel lydteknologi fra DTS. DTS: X er ikke længere bundet af kanaler og gengiver den flydende bevægelse af lyd for at skabe et utrolig rigt, realistisk og fordybende lydbillede - foran, bagved, ved siden af og over publikum - mere præcist end nogensinde før. DTS: X giver mulighed for automatisk at tilpasse lyden til højttaler layoutet, som bedst passer til rummet, fra et tv's indbyggede højttalere til et hjemmebiograf surround system til et dusin eller flere højttalere i en kommerciel biograf. Fordyb dig på www.dts.com/dtsx

DSD (Direct Stream Digital)

DSD (Direct Stream Digital) -teknologien lagrer lydsignaler på digitale lagermedier, såsom SACD (Super Audio CD'er). Signalerne gemmes ved en højfrekvent samplinghastighed (såsom 11,2 MHz). Det højeste frekvensrespons er lig med eller højere end 100 kHz, med et dynamisk område på 120 dB. Denne teknologi giver bedre lydkvalitet end den, der bruges til cd'er.

FLAC

FLAC er et filformat til tabsfri lyd datakomprimering. FLAC er dårligere end lossy komprimerede lydformater i kompressionshastighed, men giver højere lydkvalitet.

MP3

Et af det komprimerede digitale lydformater, der bruges af MPEG. Med psykoakustiske teknologier opnår denne komprimeringsmetode en høj kompressionshastighed. Det er rapporteret, at det er i stand til at komprimere datakvantiteten til ca. 1/10 ved at opretholde et bestemt niveau af lydkvalitet.

MPEG-4 AAC

En MPEG-4-lydstandard. Det bruges til mobiltelefoner, bærbare lydafspillere og audio streaming-tjenester på internettet, fordi det giver en høj komprimeringshastighed af data, samtidig med at der opnås bedre lydkvalitet end MP3.

Neural:X

Neural: X er den nyeste downmixing / upmixing og rumlige forflytningsteknologi fra DTS. Det er indbygget i DTS: X for at give opmix af Neural: X-kodet og ikke-kodet (PCM) data. I DTS: X for AVR og Sound Bars, kan Neural: X producere op til 11.x kanaler.

PCM (Pulse Code Modulation)

PCM er et signalformat, hvorunder et analogt lydsignal digitaliseres, optages og transmitteres. Denne teknologi er grundlaget for alle andre lydformater. Denne teknologi bruges som et tabsløst lydformat kaldet Lineær PCM til lyd på en række medier, herunder CD'er.

Prøvetagningsfrekvens og kvantiseringsbit

Prøvetagningsfrekvens og kvantiseringsbit indikerer mængden af information, når et analogt audiosignal digitaliseres. Disse værdier er angivet som i følgende eksempel: “48 kHz/24-bit”.

  • Samplingsfrekvens
    Samplingsfrekvens (antallet af gange signalet samples pr. sekund) kaldes samplingfrekvens. Når prøveudtagningsfrekvensen er højere, er frekvensområdet, der kan afspilles, bredere.
  • Kvantiseringsbit
    Antallet af kvantiseringsbit indikerer graden af nøjagtighed, når lydniveauet konverteres til en numerisk værdi. Når antallet af kvantiserede bits er højere, er udtrykket af lydniveauet mere præcist.

WAV

Windows’ standardformat til lydfiler, som definerer metoden til optagelse af digitale data, der indsamles ved at konvertere lydsignaler. Som standard bruges PCM-metoden (ingen komprimering), men du kan også bruge andre komprimeringsmetoder.

WMA (Windows Media Audio)

En af de komprimerede lydformater, der er udviklet af Microsoft Corporation. Med psykoakustiske teknologier opnår denne komprimeringsmetode en høj kompressionshastighed. Det er rapporteret, at det er i stand til at komprimere datakvantiteten til ca. 1/20 ved at opretholde et bestemt niveau af lydkvalitet.