Woordenlijst audio-decoderingsformaten

Dit is een woordenlijst met technische termen die te maken hebben met audio-decoderingsformaten die worden gebruikt in deze handleiding.

Dolby Atmos

Na de introductie in de bioscoop, brengt Dolby Atmos nu een revolutionair gevoel van ruimtelijkheid en echtheid in uw thuistheater. Dolby Atmos is een aanpasbare en schaalbare object-based indeling die audio reproduceert als onafhankelijke geluidsbronnen (of objecten) die tijdens de weergave precies gelokaliseerd en dynamisch verplaatst kunnen worden door de 3-dimensionale akoestische ruimte. Een belangrijk bestanddeel van Dolby Atmos is de introductie van een geluidsvlak dat zich boven de luisteraar bevindt.

Dolby Atmos Stream

Dolby Atmos materiaal wordt aan uw voor Dolby Atmos geschikte AV-receiver geleverd via Dolby Digital Plus of Dolby TrueHD materiaal op Blu-ray Disc, via gedownloade bestanden en via streaming media. Een Dolby Atmos stream bevat speciale metadata die de positionering van de geluidsbronnen binnen de ruimte beschrijft. Deze zogenaamde object-based audiogegevens worden gedecodeerd door een Dolby Atmos AV-receiver en bewerkt voor optimale weergave via Home Theater luidsprekersystemen van allerlei afmetingen en samenstellingen.

Dolby Digital

Dolby Digital is een gecomprimeerde digitale audio-indeling, ontwikkeld door Dolby Laboratories, Inc, die 5.1-kanaalsaudio ondersteunt. Deze technologie wordt gebruikt voor audio op de meeste DVD’s.

Dolby Digital Plus

Dolby Digital Plus is een gecomprimeerde digitale audio-indeling, ontwikkeld door Dolby Laboratories, Inc., die 7.1-kanaalsaudio ondersteunt. Dolby Digital Plus blijft volledig compatibel met de bestaande multikanaalsaudiosystemen die Dolby Digital ondersteunen. Deze technologie wordt gebruikt voor audio-streaming diensten op het Internet en voor audio op BD (Blu-ray Disc).

Dolby Enabled-luidspreker

Een handig alternatief voor luidsprekers die in het plafond worden gemonteerd, zijn producten die Dolby-luidsprekertechnologie gebruiken. Ze gebruiken het plafond boven u als een weerkaatsend oppervlak om audio te reproduceren in het hoogtevlak boven de luisteraar. Dolby Enabled-luidsprekers hebben een unieke naar boven gerichte driver en speciale signaalverwerking die in een conventionele luidspreker kunnen worden ingebouwd, of een afzonderlijke luidsprekermodule, waardoor het ingenomen oppervlak van het algemene luidsprekersysteem minimaal wordt beïnvloed terwijl een meeslepende luisterervaring wordt geboden tijdens Dolby Atmos- en Dolby Surround-weergave.

Dolby Surround

Dolby Surround is een innoverende surroundtechnologie die op een intelligente manier stereo, 5.1 en 7.1-materiaal mengt voor weergave door uw surroundluidsprekersysteem. Dolby Surround is compatibel met conventionele luidsprekeropstellingen en met weergavesystemen voor Dolby Atmos die gebruik maken van plafondluidsprekers of producten met Dolby luidsprekertechnologie.

Dolby TrueHD

Dolby TrueHD is een geavanceerde audio-indeling zonder verlies, ontwikkeld door Dolby Laboratories, Inc., die een high-definition thuisbioscoopbelevenis levert met de kwaliteit van de studioband. Dolby TrueHD ondersteunt maximaal acht kanalen van 96 kHz/24-bits audio (maximaal zes kanalen van 192 kHz/24-bits audio) tegelijkertijd. Deze technologie wordt gebruikt voor audio op de meeste BD (Blu-ray Disc).

DTS 96/24

DTS 96/24 is een gecomprimeerde digitale audio-indeling die 5.1-kanaalsaudio en 96 kHz/24-bits audio ondersteunt. Deze indeling blijft volledig compatibel met de bestaande multikanaalsaudiosystemen die DTS Digital Surround ondersteunen. Deze technologie wordt gebruikt voor muziek-DVD’s enzovoort.

DTS Dialog Control (DTS-dialoogregeling)

DTS Dialog Control stelt u in staat de weergave van gesproken teksten (stemmen) te verbeteren. Dit kan handig zijn om de dialogen beter verstaanbaar te maken in lawaaiige omgevingen. Mensen met bepaalde gehoorbeperkingen kunnen hier ook baat bij hebben. We wijzen u erop dat de producent van het materiaal het gebruiken van deze functie kan beperken en dat DTS Dialog Control dus niet altijd beschikbaar zal zijn. We wijzen u er tevens op dat updates voor uw AV-receiver de DTS Dialog Control functie kunnen verbeteren of de reikwijdte van deze functie kunnen uitbreiden.

DTS Digital Surround

DTS Digital Surround is een gecomprimeerde digitale audio-indeling, ontwikkeld door DTS, Inc, die 5.1-kanaalsaudio ondersteunt. Deze technologie wordt gebruikt voor audio op de meeste DVD’s.

DTS-ES

DTS-ES maakt totaal 6.1-kanaalsaudio van 5.1-kanaalsbronnen die zijn opgenomen met DTS-ES. Deze decoder voegt een surround-backgeluid aan het oorspronkelijke 5.1-kanaalsgeluid toe. In de DTS-ES Matrix 6.1-indeling wordt een surround-achtergeluid in de surroundkanalen opgenomen, en in de DTS-ES Discrete 6.1-indeling wordt een gescheiden surround-achterkanaal opgenomen.

DTS Express

DTS Express is een gecomprimeerde digitale audio-indeling die 5.1-kanaalsaudio ondersteunt en die een hogere compressieverhouding toestaat dan de DTS Digital Surround indeling ontwikkeld door DTS, Inc. Deze technologie is ontwikkeld voor audio streaming via het Internet en voor secundaire audio op BD (Blu-ray Disc).

DTS-HD High Resolution Audio

DTS-HD High Resolution Audio is een gecomprimeerde digitale audio-indeling, ontwikkeld door DTS, Inc, die 7.1-kanaalsaudio en 96 kHz/24-bits audio ondersteunt. DTS-HD High Resolution Audio blijft volledig compatibel met de bestaande multikanaalsaudiosystemen die DTS Digital Surround ondersteunen. Deze technologie wordt gebruikt voor audio op de meeste BD’s (Blu-ray Disc).

DTS-HD Master Audio

DTS-HD Master Audio is een geavanceerde audio-indeling zonder verlies van DTS, Inc die een high-definition thuisbioscoopbelevenis levert met de kwaliteit van de studioband. DTS-HD Master Audio ondersteunt maximaal acht kanalen van 96 kHz/24-bits audio (maximaal zes kanalen van 192 kHz/24-bits audio) tegelijkertijd. Deze technologie wordt gebruikt voor audio op de meeste BD (Blu-ray Disc).

DTS Neo: 6

Met DTS Neo: 6 is 6-kanaalsweergave van 2-kanaalsbronnen mogelijk. Er zijn twee modi beschikbaar: de “Music mode” voor muziek en de “Cinema mode” voor film. Deze technologie biedt discrete matrixkanalen met volledige bandbreedte van surroundgeluid.

DTS:X

DTS:X is de nieuwe object-based, multidimensionale audiotechnologie van DTS. Niet gebonden aan kanalen geeft DTS:X de vloeiende bewegingen van het geluid weer om een ongelofelijk rijke, realistische en meeslepende geluidsomgeving te creëren - voor, achter, naast en boven het publiek - preciezer dan ooit tevoren. DTS:X biedt de mogelijkheid om de audio automatisch zo aan te passen aan de luidsprekeropstelling dat de weergave geoptimaliseerd wordt voor de kamer, van de in een tv ingebouwde luidsprekers tot een thuistheatersysteem met surroundweergave, tot systemen met tientallen luidsprekers in een moderne bioscoop. Laat jezelf meeslepen op www.dts.com/dtsx

DSD (Direct Stream Digital)

DSD (Direct Stream Digital) technologie wordt gebruikt voor het opslaan van audiosignalen op digitale media, zoals SACD (Super Audio CDs). De signalen worden opgeslagen bij een zeer hoge bemonsteringsfrequentie (zoals 11,2 MHz). De hoogste frequentierespons is gelijk aan of hoger dan 100 kHz, met een dynamisch bereik van 120 dB. Deze technologie biedt een betere geluidskwaliteit dan voor CD’s wordt gebruikt.

FLAC

FLAC is een bestandsindeling voor verliesloze compressie van audiodata. FLAC is inferieur ten opzichte van gecomprimeerde audioformaten met verlies in compressieverhouding, maar levert een hogere audiokwaliteit.

MP3

Een gecomprimeerde digitale audio-indeling die door MPEG wordt gebruikt. Met psychoakoestische technologieën bereikt deze compressiemethode een hoge compressiefactor. Er wordt gezegd dat het in staat is om de gegevenskwantiteit te comprimeren met ongeveer 1/10 met behoud van een bepaald niveau van geluidskwaliteit.

MPEG-4 AAC

Een MPEG-4 audiostandaard. Omdat het een hoge compressiefactor van gegevens toestaat met behoud van een betere geluidskwaliteit dan MP3, wordt deze methode gebruikt voor mobiele telefoons, draagbare audiospelers en audiostreaming diensten op internet.

Neural:X

Neural:X is de nieuwste technologie voor downmixing/upmixing en ruimtelijke remapping van DTS. Dit is ingebouwd in DTS:X om upmixing van Neural:X-gecodeerd en van niet-gecodeerde (PCM) gegevens mogelijk te maken. In DTS:X voor AV-receivers en geluidsbalken kan Neural:X maximaal 11.x kanalen produceren.

PCM (Pulse Code Modulation)

PCM is een signaalindeling waarbij een analoog audiosignaal wordt gedigitaliseerd, wordt opgenomen en wordt overgebracht. Deze technologie is de basis van alle andere audio-indelingen. Deze technologie, Lineaire PCM genaamd, wordt gebruikt als een audio-indeling zonder verlies voor audio op diverse media, waaronder CD's.

Samplefrequentie/kwantificeringsbit

Samplingfrequentie en kwantificeringsbits geven de kwantiteit van informatie aan wanneer een analoog audiosignaal wordt gedigitaliseerd. Deze waarden worden in het voorbeeld als volgt genoteerd: “48 kHz/24-bit”.

  • Samplingfrequentie
    De samplingfrequentie (het aantal keer dat het signaal per seconde wordt gesampled) wordt de samplingfactor genoemd. Bij een hogere samplingfrequentie kan een groter frequentiebereik worden afgespeeld.
  • Kwantificeringsbit
    Het aantal kwantificeringsbits geeft de mate van nauwkeurigheid aan bij de conversie van het geluidsniveau naar een numerieke waarde. Bij een groter aantal kwantificeringsbits is de expressie van het geluidsniveau nauwkeuriger.

WAV

Windows standaard audiobestandsformaat, dat de methode voor het opnemen van digitale gegevens, verkregen door het converteren van audiosignalen, definieert. Standaard wordt de PCM-methode (geen compressie) gebruikt, maar u kunt ook andere compressiemethoden gebruiken.

WMA (Windows Media Audio)

Een gecomprimeerde digitale audio-indeling die is ontwikkeld door Microsoft Corporation. Met psychoakoestische technologieën bereikt deze compressiemethode een hoge compressiefactor. Er wordt gezegd dat het in staat is om de gegevenskwantiteit te comprimeren met ongeveer 1/20 met behoud van een bepaald niveau van geluidskwaliteit.