Ordliste for lydafkodningsformat

Dette er en ordliste over de tekniske termer i forbindelse med lydafkodningsformat, der bruges i denne vejledning.

Dolby Digital

Dolby Digital er et komprimeret digitalt lydformat udviklet af Dolby Laboratories, Inc., der understøtter 5.1-kanals lyd. Denne teknologi bruges til lyd på de fleste DVD-diske.

Dolby Digital Plus

Dolby Digital Plus er et komprimeret digitalt lydformat udviklet af Dolby Laboratories, Inc., der understøtter 7.1-kanals lyd. Dolby Digital Plus forbliver fuldt kompatibel med de eksisterende multikanals lydsystemer, der understøtter Dolby Digital. Denne teknologi bruges til lyd streaming-tjenester på internettet og lyd på BD (Blu-ray Disc).

Dolby Pro Logic II

Dolby Pro Logic II muliggør 5-kanals afspilning fra 2-kanals kilder. Der er tre tilgængelige tilstande: "Musiktilstand" til musikkilder, "Filmtilstand" til filmkilder og "Spiltilstand" til spilkilder.

Dolby TrueHD

Dolby TrueHD er et avanceret, tabløst lydformat udviklet af Dolby Laboratories, Inc. for at tilbyde en high-definition hjemmebiografoplevelse med studiomesterens kvalitet. Dolby TrueHD kan bære op til otte kanaler med 96 kHz/24-bit audio (op til seks kanaler med 192 kHz/24-bit audio) samtidigt. Denne teknologi bruges til lyd på BD (Blu-ray Disc).

DTS 96/24

DTS 96/24 er et komprimeret digitalt lydformat, der understøtter 5,1-kanal og 96 kHz/24-bit audio. Dette format forbliver fuldt kompatibelt med de eksisterende flerkanals lydsystemer, der understøtter DTS Digital Surround. Denne teknologi bruges til musik-dvd etc.

DTS Digital Surround

DTS Digital Surround er et komprimeret digitalt lydformat udviklet af DTS, Inc., der understøtter 5.1-kanals lyd. Denne teknologi bruges til lyd på de fleste DVD-diske.

DTS Express

DTS Express er et komprimeret digitalt lydformat, der understøtter 5.1-kanals lyd og muliggør en højere kompressionshastighed end DTS Digital Surround-formatet udviklet af DTS, Inc. Denne teknologi er udviklet til lyd streaming-tjenester på internettet og sekundær lyd på BD (Blu-ray Disc).

DTS-HD High Resolution Audio

DTS-HD High Resolution Audio er et komprimeret digitalt lydformat udviklet af DTS, Inc., der understøtter 7.1-kanal og 96 kHz/24-bit lyd. DTS-HD High Resolution Audio forbliver fuldt kompatibel med de eksisterende flerkanals lydsystemer, der understøtter DTS Digital Surround. Denne teknologi bruges til lyd på de fleste BD (Blu-ray Disc).

DTS-HD Master Audio

DTS-HD Master Audio er et avanceret, lossløst lydformat, der er udviklet til at tilbyde en high definition hjemmebiografoplevelse med studiokvalitet af DTS, Inc. DTS-HD Master Audio kan bære op til otte kanaler med 96 kHz/24-bit lyd (op til seks kanaler med 192 kHz/24-bit lyd) samtidigt. Denne teknologi bruges til lyd på BD (Blu-ray Disc).

DTS Neo: 6

DTS Neo: 6 muliggør 6-kanals afspilning fra 2-kanals kilder. Der er to tilstande til rådighed: "Music mode" til musikkilder og "Cinema mode" til filmkilder. Denne teknologi giver diskrete fuld båndbredde matrix-kanaler med surroundlyd.

DSD (Direct Stream Digital)

DSD (Direct Stream Digital) -teknologien lagrer lydsignaler på digitale lagermedier, såsom SACD (Super Audio CD'er). Signalerne gemmes ved en højfrekvent samplinghastighed (såsom 11,2 MHz). Det højeste frekvensrespons er lig med eller højere end 100 kHz, med et dynamisk område på 120 dB. Denne teknologi giver bedre lydkvalitet end den, der bruges til cd'er.

FLAC

FLAC er et filformat til tabsfri lyd datakomprimering. FLAC er dårligere end lossy komprimerede lydformater i kompressionshastighed, men giver højere lydkvalitet.

MP3

Et af det komprimerede digitale lydformater, der bruges af MPEG. Med psykoakustiske teknologier opnår denne komprimeringsmetode en høj kompressionshastighed. Det er rapporteret, at det er i stand til at komprimere datakvantiteten til ca. 1/10 ved at opretholde et bestemt niveau af lydkvalitet.

MPEG-4 AAC

En MPEG-4-lydstandard. Det bruges til mobiltelefoner, bærbare lydafspillere og audio streaming-tjenester på internettet, fordi det giver en høj komprimeringshastighed af data, samtidig med at der opnås bedre lydkvalitet end MP3.

PCM (Pulse Code Modulation)

PCM er et signalformat, hvorunder et analogt lydsignal digitaliseres, optages og transmitteres. Denne teknologi er grundlaget for alle andre lydformater. Denne teknologi bruges som et tabsløst lydformat kaldet Lineær PCM til lyd på en række medier, herunder CD'er.

Prøvetagningsfrekvens og kvantiseringsbit

Prøvetagningsfrekvens og kvantiseringsbit indikerer mængden af information, når et analogt audiosignal digitaliseres. Disse værdier er angivet som i følgende eksempel: “48 kHz/24-bit”.

  • Samplingsfrekvens
    Samplingsfrekvens (antallet af gange signalet samples pr. sekund) kaldes samplingfrekvens. Når prøveudtagningsfrekvensen er højere, er frekvensområdet, der kan afspilles, bredere.
  • Kvantiseringsbit
    Antallet af kvantiseringsbit indikerer graden af nøjagtighed, når lydniveauet konverteres til en numerisk værdi. Når antallet af kvantiserede bits er højere, er udtrykket af lydniveauet mere præcist.

WAV

Windows’ standardformat til lydfiler, som definerer metoden til optagelse af digitale data, der indsamles ved at konvertere lydsignaler. Som standard bruges PCM-metoden (ingen komprimering), men du kan også bruge andre komprimeringsmetoder.

WMA (Windows Media Audio)

En af de komprimerede lydformater, der er udviklet af Microsoft Corporation. Med psykoakustiske teknologier opnår denne komprimeringsmetode en høj kompressionshastighed. Det er rapporteret, at det er i stand til at komprimere datakvantiteten til ca. 1/20 ved at opretholde et bestemt niveau af lydkvalitet.